SMAKI w TOSKANII

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SMAKI W TOSKANII

Marzysz o wakacjach w Toskanii?
Nie chcesz sam/a organizować tego wyjazdu?
Szukasz ofert na stronach biur podróży?
Chciał/abyś żeby to była wyjątkowa wyprawa:
połączenie historii, pięknych krajobrazów i niezwykłych smaków tej uroczej krainy.
W gąszczu ofert i propozycji  nie możesz znaleźć tej jedynej i odpowiedniej.
Nie chcesz jechać z biurem, które zajmuje się masową turystyką.
Nie masz ochoty na turystyczny maraton i codzienną zmianę miejsca zamieszkania.
Przeraża Cię długa podróż autokarem w bardzo dużej grupie.
Podczas tej wyprawy chcesz odpocząć, zrelaksować się, spędzić miło czas.
Bez pośpiechu, bez stresu, w przyjaznej atmosferze.
Najbardziej chcesz poznać niezwykłe smaki toskańskiej kuchni i nieśpiesznie zwiedzić jej urokliwe miejsca.
Zakwaterowanie w jednym miejscu, komfortowa podróż i kameralna grupa – czy tak sobie wyobrażasz swój wyjazd.
Podczas wyjazdu chcesz poznać wspaniałe i niepowtarzalne smaki Toskanii, degustować  lokalne potrawy, zobaczyć  miejsca gdzie one powstają.
Jeżeli chcesz poznać autentyczne smaki Toskanii zapraszam na wyjazd razem ze mną.
Wyobraź sobie imponujący dwór z XVIII wieku.
Posiadłość  z pięknym lasem, gajami oliwnymi i winnicami produkującymi doskonałe wino i oliwę.
Basen, w którym będziesz zażywać orzeźwiających kąpieli.
Rozległy ogród, w  którym będziesz się relaksować.
Wspaniałe, nieśpieszne poranki, pyszne, obfite śniadania, które dla Ciebie przygotujemy z lokalnych produktów.
Zapach porannego espresso,  smak świeżego toskańskiego chleba, oliwy, pasty z suszonych pomidorów i rozpływającego się w ustach prosciutto długo pozostaną w Twojej pamięci.
Wycieczki do lokalnych, rodzinnych fabryk, w których poznasz jak powstaje dobry, toskański makaron, jak tłoczy się prawdziwą oliwę z oliwek.
Degustacja w winnicy, wizyta w lokalnej pizzeri, kolacja w restauracji ,w której jadają tylko lokalsi –to kolejne atrakcje, których będziesz doświadczał/a podczas tej wyjątkowej wyprawy.
Odwiedzisz również lokalną salumerię, żeby posmakować toskańskich wędlin, zasmakujesz najlepszych włoskich lodów i słodkości.
Weźmiesz udział w warsztatach robienia aksamitnego sera ricotty.
Zobaczysz niezwykłe toskańskie miasta, te bardziej popularne jak: San Gimignano, Sienę , jak i te mniej uczęszczane: Lari i Certaldo. Przeżyjesz niezwykły tydzień smakując, i zwiedzając Toskanię. Odpoczniesz i zrelaksujesz się  w przepięknej okolicy naszego zakwaterowania.
Specjalnie na ten wyjazd przygotowałam wiele kulinarnych atrakcji, tak żebyś mógł/mogła poznać jak smakuje Toskania.
Wybrałam wyjątkowe zakwaterowanie, z dala od miejskiego zgiełku, kameralne, piękne i wyjątkowe.
Dodałam zwiedzanie klimatycznych toskańskich miast i miasteczek, żebyś poznał/a jej wyjątkowy klimat i historię.
Takiej oferty nie znajdziesz w innym biurze podróży.
Dodatkowo osobiście zadbam o każdy szczegół wyjazdu, tak abyś szuł/a się na nim wyjątkowo.
Wszystko będzie przygotowane z należytą starannością, tak żebyś nie martwił/a się o żadne sprawy poza wypoczynkiem  i degustowaniem lokalnych przysmaków. To będę Twoje wyjątkowe wakacje!
Zapraszam, zapisz się już dzisiaj!
Mamy tylko 18 miejsc!
 
Mała grupa. Na kulinarną wyprawę zabieramy tylko 18 osób.

WAŻNE INFORMACJE

TERMIN:

05.09.2020 – 12.09.2020

CENA:

3790zł + 100 €* (*Euro przeznaczone na bilety wstępów, degustacje i warsztaty) (CENA NIE ZAWIERA BILETU LOTNICZEGO)

WARUNKI:

Warunkiem dokonania rezerwacji jest wpłata zaliczki w terminie do 7 dni od otrzymania potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia.

Nr konta:

ALIOR BANK 30 2490 0005 0000 4510 6378 1378

Wysłanie zgłoszenia jest równoznaczne z akceptacją warunków, zobowiązaniem się do ich respektowania oraz wyrażeniem zgody na przetwarzanie Państwa danych osobowych przez lemon&lime Biuro Turystyczne, zgodnie z przepisami ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 (Dz. U. Nr 133 poz. 833)

KULINARNE ATRAKCJE

  • powitalną kolację z toastem  (serwowaną w naszej agroturystyce)
  • degustację lokalnych przysmaków (serów, wędlin, wina, słodkości)
  • obiadokolacja w lokalnej pizzerii
  • obiadokolacja w lokalnej restauracji
  • degustacja różnych rodzajów wina
  • wizyta w rodzinnej fabryce makaronu
  • wizyta w lokalnej fabryce produkującej oliwę z oliwek
  • wizyta w lokalnej salumerii - degustacja wędlin
  • degustacja wyśmienitych, włoskich lodów

 

 

ZWIEDZANIE

San Gimignano - archetyp włoskiego miasteczka z zachwycającym pejzażem, zabytkami i urokliwym klimatem.

Lari – kolejne miejsce, gdzie czas się zatrzymał. Wąskie uliczki, średniowieczna twierdza. Mała rodzinna makaroniarnia, a przede wszystkim powolne włoskie życie. Będzie czas na spacer, nieśpieszną kawę i wycieczkę, na której poznacie tajniki tworzenia dobrego, włoskiego makaronu

Certaldo – urokliwe średniowieczne, włoskie miasteczko słynne głównie jako miejsce narodzin i pochówku Boccaccia. Położone jest na wzgórzu, z którego rozpościera się widok na piękne toskańskie krajobrazy i wielkie wieże San Gimignano. Tutaj nie ma tłumu turystów, pędu ani pośpiechu. Będziemy spokojnie odkrywać najbardziej urocze zakamarki tego miasteczka.

Siena - jedno z najpiękniejszych średniowiecznych miast europejskich. Miasto kojarzone zwykle z Św.Franciszkiem i Katarzyną Sienieńską zachowało po dziś dzień swój średniowieczny charakter. Sercem Sieny jest Piazza del Campo - jeden z największych placów w Europie o kształcie wachlarza.

MIEJSCE

Imponujący dwór z XVIII wieku.

Posiadłość  z pięknym lasem, gajami oliwnymi i winnicami produkującymi doskonałe wino i oliwę.

Basen. Rozległy ogród i dużo miejsca na relaks.Piękne wnętrza.

Duża jadalnia.Z dala od miejskiego zgiełku.

Dwór przeznaczony jest tylko do dyspozycji  naszej grupy.

W domu znajduje się 10 pokoi z łazienkami ( 3 pokoje z dwoma osobnymi łóżkami, 2 pokoje trzyosobowe i 5 pokoi z łożem małżeńskim).

PROGRAM WYJAZDU

Dzień 1

Wylot z Warszawy Modlin  (liniami Ryanair) o godzinie 15:00. Przylot do Bolonii o godzinie 17.00. Przejazd do agroturystki. Zakwaterowanie. Około godziny 20.00 obiadokolacja.

Dzień 2-7

W ciągu tych dni będziemy poznawać Smaki Toskanii.

Zaprosimy Ciebie w niezwykłe miejsca, w których będziesz mógł/mogła posmakować lokalnych przysmaków, zobaczyć jak powstają znane, toskańskie produkty.

Nieśpiesznie pokażemy Tobie klimatyczne, toskańskie miasteczka, takie jak Siena, San Gimignano, Certaldo czy Lari.

Nie zabraknie też czasu na relaks i odpoczynek wśród pięknej natury.

Dzień 8

Wyjazd z agroturystyki około godziny 10.00 Przejazd do Pizy. Zwiedzanie miasta. Przejazd na lotnisko.  Wylot z Pizy o godzinie 18:35. Przylot do Warszawy Modlin 20:45 (linie Ryanair)

Cena obejmuje:

  • 7 noclegów pięknym dworku z XVIII wieku, pokoje dwu i trzyosobowe z łazienkami, (5 z osobnymi łóżkami, 5 pokoi z łożem małżeńskim)
  • 6 obfitych śniadań przygotowanym przez nas w agroturystyce z lokalnych produktów
  • ubezpieczenie KL, NNW, BP
  • powitalną  kolację (serwowaną w naszej agroturystyce)
  • degustację lokalnych przysmaków (wino, słodkości, wędliny, sery, przetwory)
  • kolację w lokalnej pizzerii
  • kolację w lokalnej restauracji
  • pożegnalną kolację serwowaną w naszej agroturystyce
  • warsztaty produkcji sera ricotta
  • wizytę w rodzinnej fabryce, która produkuje makaron
  • wizytę w rodzinnej fabryce, która produkuje oliwę z oliwek
  • wizytę w salumerii - degustacja toskańskich wędlin
  • możliwość relaksu nad basenem, spacerów wśród winnic i gaju oliwnego
  • wycieczkę do Sieny, Lari, Certaldo, San Gimignano
  • transport z/do lotniska komfortowym mini busem
  • transport po Toskanii komfortowym mini busem
  • wjazd kolejką do Certaldo
  • wejście do katedry w Sienie
  • opiekę podczas trwania całego wyjazdu
  • pomoc w kupnie biletu lotniczego
Cena nie zawiera:
biletu lotniczego
dodatkach posiłków i napoi

OPINIE O WJEŹDZIE

Opinie osób, które uczestniczyły w wyjeździe Smaki Toskanii połączonym  z warsztatami kulinarnymi:

"Od dłuższego czasu szukałem oferty wyjazdu, która zawierałaby w sobie wszystko to, co zaplanowałem sobie przeżyć podczas tegorocznego urlopu. Do tej pory wszystkie podróże organizowałem sam, jednak tym razem…przebrnąłem przez mnóstwo propozycji spędzenia kilku dni w toskańskich gospodarstwach agroturystycznych. Były to zarówno oferty prywatne, jak i większych biur podróży. Jednak moją uwagę przykuło ogłoszenie kameralnego biura, jakim jest lemon&lime prowadzone przez Panią Justynę Wiśniewską.

Decyzja zapadła, umowa podpisana – czas się pakować…

Co dokładnie zawierała oferta? To, czego wymaga od organizatora osoba, która świadomie wybiera warsztaty kulinarne w miejscu, gdzie kuchnia jest najlepszą, jaką można sobie wyobrazić pod względem smaku, zapachu i jakości. Organizatorka świetnie poradziła sobie z tym tematem zapraszając do prowadzenia warsztatów osobę o niezwykłym charakterze, bijącej z serca pasji i ogromnym doświadczeniu – Panią Cristinę Catese. Nowe przepisy, tajniki kuchni, smaki, które zabraliśmy ze sobą, a w końcu niezwykła atmosfera, która towarzyszyła podczas gotowania – to tylko szczypta jej zasług.

Kolejnym świetnym wyborem biura podróży okazało się być gospodarstwo agroturystyczne Fuoriporta mieszczące się w Coiano. Każda chwila spędzona w tym miejscu była ukojeniem, którego potrzebujemy jak najwięcej podczas urlopu. Obiekt prowadzony jest przez przemiłych gospodarzy, którzy każdego dnia dbali o to, żeby nasz pobyt w ich domu był przyjemnością. Do tego spokojna okolica, malownicze krajobrazy Toskanii i poczucie swobody, wolności („na marginesie”: w pobliżu świetna trasa biegowa).

Kolejnym punktem na liście są wyjazdy do okolicznych miast. Wybrane zostało kilka miejsc, które urzekają swoim pięknem, zapierającą dech w piersiach historią, jak również zwykłym (o ile można je takim nazwać) życiem ich mieszkańców. Nie zabrakło miast, które licznie odwiedzane są przez turystów, jak również pojawiły się perełki, które zostały odkryte przez organizatorkę. To właśnie te perełki wywarły największe wrażenie i dzięki nim uczestnicy mogli jeszcze bardziej przeniknąć i zrozumieć włoski klimat Toskanii.

Nie zabrakło również czasu na „dolce far niente”. Spacery po urokliwej okolicy gospodarstwa, odpoczynek w ogrodzie, przy basenie, jak również możliwość udziału w wieczornych spotkaniach integracyjnych (potocznie nazywanych „imprezami”). Dzięki zagwarantowaniu również możliwości odpoczynku wyjazd nie obciążał, a dawał czystą przyjemność.

Wszyscy mamy telefony, a na wyjazdach widzimy mnóstwo osób z zawieszoną na szyi lustrzanką. Czy to znaczy, że pamiątkowe zdjęcie nie jest już problemem? A co, jeśli chcielibyśmy mieć nie tylko pamiątkowe zdjęcie, ale takie, na którym będą ukazane nasze emocje, na którym zostanie uwieczniona chwila w sposób, który będzie powodować szybsze bicie serca podczas oglądania albumu za kilka miesięcy, czy lat? lemon&lime znalazło odpowiedź na to pytanie.

Zaproszenie na wyjazd osoby, która na co dzień zajmuje się fotografią, a robienie zdjęć nie jest tylko jej pracą, a pasją, której się poświęca bez reszty było strzałem w dziesiątkę. Pani Magdalena Boruc, bo o niej mowa wykazała się profesjonalizmem, jednak połączonym z pełną swobodą uczestników. Stworzyła album, który jest piękną pamiątką.

 

Chcę wspomnieć również o obecności Pani Justyny podczas wyjazdu...o jej niespotykanym podejściu do uczestników oraz o atmosferze, którą potrafi stworzyć, a która jest gwarancją udanego czasu. To dzięki jej pracy możemy odkrywać, poznawać, smakować, a w konsekwencji wspominać wszystkie chwile, które zostaną na długo…"

Mateusz Bijak

 

"Miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych "Poznaj smaki Toskanii" i realizację oceniam na 6+!!! Wszystko było na 100%! Justyna to niesamowicie zaangażowana organizatorka i pomimo tego, że nie mogła uczestniczyć w tym wyjeździe, to zapewniła grupie wspaniałego Pilota, którym była Ania! Bardzo bardzo pozytywny opiekun grupy, zapewniający dodatkowe atrakcje; potrafiąca słuchać i bawić się z uczestnikami!
Nie omieszkam wspomnieć o Studiu Kulinarnym Look&Cook, które zapewniło nam warsztat pod przewodnictwem pełnej pasji, wyobraźni, wiedzy i zaangażowania Manueli Gołąb! Look&Cook to nie tylko Studio Kulinarne, to Alicja i Ania, które są profesjonalistkami w tym co robią! Warsztat kulinarny został tak perfekcyjnie zorganizowany i we mnie osobiście jeszcze bardziej pogłębił pasję gotowania! Nawet wychodziliśmy poza program! 😀
Jeśli chodzi o realizację programu poza warsztatami, nie da się tego opisać! Trzeba było to przeżyć! Wspaniali uczestnicy i klimat jest niezapomniany!
Nie omieszkam wspomnieć również o Kierowcach - Rafał i Grzesiek. Nawet pod tym względem zostało wszystko perfekcyjnie dograne!
Zostały przygotowane dla nas również niespodzianki przez Lemon&Lime, co było bardzo miłym zaskoczeniem i akcentem podróży 🙂)) Widać, że jest to biuro powstałe z pasji i doświadczenia!
!!!!!!!!!!!!!!!!! POLECAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Marta Sinicka

 

 

 

Jeśli masz ochotę wyjechać z nami w kulinarną podróż po Toskanii, skonstatuj się ze mną.

Zadzwoń:

  Justyna Wiśniewska

   tel.: 691 83 88 99

  lub napisz wiadomość:

 

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat/tytuł wyjazdu

Treść wiadomości

[recaptcha]