POZNAJ SMAKI TOSKANII

 
„Wyważona, skromna, tradycyjnie rodzinna, a jednak wyrafinowana – oto kuchnia Toskanii. Nie dba o rozgłos, jest prostolinijna, szczera, a mimo to pełna humoru i ironii – właśnie taka jak ludzie, którzy tutaj żyją.”
(Kulinarna Itlalia, Claudia Piras)
Zapraszamy do niezwykłej podróży kulinarnej, w której główną rolę będą odgrywały smaki, zapachy i aromaty. Podczas warsztatów zagłębimy się w tajniki prostej, ale wyrafinowanej toskańskiej kuchni. Będziemy degustować, gotować i smakować. Skromna, tradycyjna, naturalna i finezyjna – takiej kuchni będziemy się uczyć. Toskańska kuchnia kocha się we wszystkim co pięknie pachnie i jest chrupiące oraz świeże, a my zapewne pokochamy tę kuchnię.
Podczas naszej wyprawy będziemy chłonąć zapach gaju oliwnego
i śpiewu cykad. Będziemy zrywać winogrona z winnicy, w której będziemy mieszkali.
Poznamy klimat włoskich miasteczek. Zejdziemy z utartych szlaków i miejsc obleganych przez turystów. Nieśpiesznie zwiedzimy Certaldo i Lari. Pojedziemy zobaczyć jak Włosi wytwarzają makaron i złocistą oliwę z oliwek. Będziemy sycić się nie tylko wspaniałymi potrawami, ale również zapierającymi dech w piersiach toskańskimi krajobrazami w bajkowej dolinie rzeki Orcia.
Podczas takiej wyprawy nie zabraknie również czasu na relaks, odpoczynek, kąpiel w basenie, czy sesje na hamaku.
Brzmi niewiarygodnie? Być może tak.
Aby się przekonać, że to nie sen i bajka, wyrusz z nami w kulinarną podróż!
Góry.

 

 

 
Kameralna grupa. Na kulinarną wyprawę zabieramy tylko 18 osób. BRAK WOLNYCH MIEJSC! NOWY TERMIN JESIEŃ 2018.

 

KULINARNE ATRAKCJE

  • powitalną kolację z toastem  (serwowaną w naszej agroturystyce)
  • degustację lokalnych przysmaków
  • Pizza Party
  • 3 warsztaty kulinarne
  • wizyta w winnicy w rejonie Chianti
  • degustacja i kolacja
  • wyjście na miejski targ ze świeżą żywnością
  • pożegnalną kolację przygotowaną przez włoskiego kucharza

MIEJSCE

Duży dom na wzgórzu otoczony winnicami i gajem oliwnym. Zadbany ogród, hamaki, jadalnia z widokiem na toskańskie wzgórza.

Leżaki, basen i dużo zieleni oraz  przestrzeni.

Nasza agroturystyka położona jest w samym sercu Toskanii, z dala od miejskiego zgiełku.

Bezpieczne otoczenie pozwoli na swobodne poruszanie się po całej agroturystyce.
Nasi gospodarze zadbają o wszelkie udogodnienia.

PROGRAM WARSZTATÓW

Dzień 1

Wyjazd z Krakowa w godzinach wieczornych, przejazd przez Katowice, Czechy, Austrię do Włoch.

Dzień 2

Przyjazd do agroturystyki w godzinach popołudniowych.
Wspólna kolacja powitalna, przygotowana przez naszych gospodarzy.

Dzień 3

Śniadanie w agroturystyce.
Po śniadaniu udamy się na pierwsze spotkanie z Toskanią i jej smakołykami. Pojedziemy do Certaldo,  średniowiecznego, włoskiego miasteczka  słynnego głównie jako miejsce narodzin i pochówku Boccaccia. Miasteczko położone jest na wzgórzu, z którego rozpościera się widok na piękne toskańskie krajobrazy i wielkie wieże San Gimignano. Tutaj nie ma tłumu turystów, pędu ani pośpiechu. Będziemy spokojnie odkrywać najbardziej urocze zakamarki tego miasteczka. Po nieśpiesznym spacerze, zaprosimy Was na wspaniałą włoską kawę i oczywiście słodki deser.
Certaldo słynie również z cebuli, która ma tutaj wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Po powrocie relaks.

Obiadokolacja.

Nocleg.

 

Dzień 4

Śniadanie.
Po śniadaniu czas na relaks i leniuchowanie.
Po południu pojedziemy do fabryki gdzie produkuje się oliwę z oliwek
i tam poznamy tajniki jej produkcji.

Warsztaty kulinarne. Wspólne gotowanie.

FINOCCHI GRATINATI
zapiekany koper włoski z parmezanem

ZUPPA DI FAGIOLI
zupa z warzywami, fasolą i makaronem

CARNE ALLA CACCIATORA
mięso po myśliwsku
( salsiccia, ossobucco, udziec wołowy )

FICHI AL VINO E MIELE
figi karmelizowane w miodzie winie Vin santo

Dzień 5

Śniadanie w agroturystyce.
Wyjazd do Lari, niezwykle klimatycznej miejscowości gdzie będziemy mieli okazję zobaczyć jak produkuje się prawdziwy włoski makaron.
Po pokazie i zakupach będzie czas na najlepsze włoskie lody 🙂 w miejscowej lodziarni.

Warsztaty kulinarne. Wspólne gotowanie.

BRUSCHETTE MISTE
grzanki z pomidorami, guanciale, ricottą i prosciutto Toscano

CREMA DI ZUCCA
krem z dyni

PASTA AL RAGU
makaron jajeczny z sosem ragu

TIRAMISU

Dzień 6

Śniadanie.
Dzisiejszy dzień będzie rozkoszą nie tylko dla naszego podniebienia, ale dla naszych oczu i dusz. Udamy się na wycieczkę w jedną z najpiękniejszych  toskańskich dolin rzeki Orcia. Będziemy napawać się pięknymi widokami, błądzić po wąskich uliczkach wspaniałych miasteczek.
Wieczorem czeka nas Pizza Party.

Dzień 7

Śniadanie w agroturystyce
Wizyta na lokalnym targu, czas na zakupy.
Warsztaty. Wspólne gotowanie. Obiadokolacja z przygotowanych przez Was dań.

FRITTO MISTO DI MARE E VERDURE
smażone owoce morza i warzywa
( kalmary baby świeże, krewetki świeże, malutki rybki )

SPAGHETTI ALLO SCOGLIO
spaghetti z owocami morza

CACIUCCO
toskański gulasz rybny z Livorno
( tutaj wzbogacimy o kalmary baby świeże, ośmiorniczki, krewetki, dorada, mule )

SERNIK Z OWCZEJ ( ALBO KROWIEJ ) RICOTTY NA ZIMNO
z biszkoptami nasączonymi w winie Marsala albo Vin Santo i orzeszkami pini

 

Dzień 8

Śniadanie.

Relaks, odpoczynek.
Po południu przejedziemy w region Chianti, którego chyba nie trzeba przedstawiać. Będzie winnica, degustacja i toskańska pożegnalna kolacja.

Dzień 9/10

Śniadanie.
Śniadanie. Po śniadaniu wyjazd w kierunku Polski. Przyjazd do Katowic około godziny 2 w nocy.

OPINIE O WJEŹDZIE

"Miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych "Poznaj smaki Toskanii" i realizację oceniam na 6+!!! Wszystko było na 100%! Justyna to niesamowicie zaangażowana organizatorka i pomimo tego, że nie mogła uczestniczyć w tym wyjeździe, to zapewniła grupie wspaniałego Pilota, którym była Ania! Bardzo bardzo pozytywny opiekun grupy, zapewniający dodatkowe atrakcje; potrafiąca słuchać i bawić się z uczestnikami!
Nie omieszkam wspomnieć o Studiu Kulinarnym Look&Cook, które zapewniło nam warsztat pod przewodnictwem pełnej pasji, wyobraźni, wiedzy i zaangażowania Manueli Gołąb! Look&Cook to nie tylko Studio Kulinarne, to Alicja i Ania, które są profesjonalistkami w tym co robią! Warsztat kulinarny został tak perfekcyjnie zorganizowany i we mnie osobiście jeszcze bardziej pogłębił pasję gotowania! Nawet wychodziliśmy poza program! 😀
Jeśli chodzi o realizację programu poza warsztatami, nie da się tego opisać! Trzeba było to przeżyć! Wspaniali uczestnicy i klimat jest niezapomniany!
Nie omieszkam wspomnieć również o Kierowcach - Rafał i Grzesiek. Nawet pod tym względem zostało wszystko perfekcyjnie dograne!
Zostały przygotowane dla nas również niespodzianki przez Lemon&Lime, co było bardzo miłym zaskoczeniem i akcentem podróży 🙂)) Widać, że jest to biuro powstałe z pasji i doświadczenia!
!!!!!!!!!!!!!!!!! POLECAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Marta Sinicka

 

 

 

ZWIEDZANIE

Dolina Val d’Orcia - najpiękniejsza toskańska dolina Val d”Orcie. Będziemy napawać się pięknymi widokami, błądzić po wąskich uliczkach wspaniałych miasteczek. To miejsce to istna rozkosz dla naszych oczu, dusz, a przede wszystkim miejsce, z którego nie będziecie chcieli wracać.

Pienza – urocze miasteczko, wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. To nieduże miasto jest odzwierciedleniem utopijnych marzeń swego twórcy Enea Silvio Piccolomini – Papieża Pio II

Montepulciano jest jednym z tych włoskich miasteczek, o odwiedzeniu którego marzą ludzie na całym świecie. To niewielkie miasto o średniowiecznej architekturze położone jest na wzgórzu, w przepięknej toskańskiej scenerii.

Chianti – tego regionu chyba nie muszę przedstawiać. Będziemy jechać krętymi drogami, wzdłuż gajów oliwnych i winnic.  A zwieńczeniem naszej podróży będzie degustacja wina i kolacja w jednej z okolicznych winnic.

Lari – kolejne miejsce, gdzie czas się zatrzymał. Wąskie uliczki, średniowieczna twierdza. Mała rodzinna makaroniarnia, a przede wszystkim powolne włoskie życie. Będzie czas na spacer, nieśpieszną kawę i wycieczkę, na której poznacie tajniki tworzenia dobrego, włoskiego makaronu

Certaldo – urokliwe średniowieczne, włoskie miasteczko słynne głównie jako miejsce narodzin i pochówku Boccaccia. Położone jest na wzgórzu, z którego rozpościera się widok na piękne toskańskie krajobrazy i wielkie wieże San Gimignano. Tutaj nie ma tłumu turystów, pędu ani pośpiechu. Będziemy spokojnie odkrywać najbardziej urocze zakamarki tego miasteczka.

Targ ze świeżą żywnością – będziemy mieli okazję zobaczyć, dotknąć i posmakować sezonowych toskańskich smakołyków. Zrobimy zakupy, z których później razem przyrządzimy pyszną kolację.

Dziękujemy Dorocie i Patrykowi w PatArt za udostępnienie tych pięknych zdjęć .

KTO PRZEPROWADZI DLA NAS WARSZTATY KULINARNE?

Justyna Czekaj-Grochowska - wiele lat podróżowała po Italii, pracowała w tamtejszych restauracjach z utalentowanymi kucharzami. Prowadzi włoską restaurację i salumerię w Krakowie - Portobello. Jako jedna z 17 restauracji w Polsce Portobello zostało wyróżnione przez ambasadę włoską certyfikatem Ospitalità Italiana, czyli znakiem jakości Q, co oznacza, że potrawy są oryginalne, prawdziwe, a produkty do gotowania mają oznaczenia DOP i IGP, co świadczy o wysokiej jakości.

Napisała książkę, dla wszystkich którzy pragną głębiej poznać włoską kulturę jedzenia, tamtejsze zwyczaje, wyjątkowe przepisy i nadzwyczajne produkty. "Tak książka jest dla młodych i starszych, dla głodnych wrażeń i przejedzonych po wizytach we włoskich restauracjach w Polsce. Bo żeby gotować po włosku,  trzeba najpierw poznać kulturę i całe rzemiosło kulinarne Włoch" - tak o swojej książce pisze Pani Justyna.

Dodatkowo, 4 razy w roku Pani Justyna magazyn kulinarny z przepisami kuchni włoskiej, pokazując z bliska „jak to się je” i jak to wygląda u źródła.

WAŻNE INFORMACJE

TERMIN:

CENA

WARUNKI

PROMOCJA

01.09.2017 – 09/10.09.2017

3400zł

Warunkiem dokonania rezerwacji jest wpłata zaliczki w terminie do 7 dni od otrzymania potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia.

Nr konta:

ALIOR BANK 30 2490 0005 0000 4510 6378 1378

Wysłanie zgłoszenia jest równoznaczne z akceptacją warunków, zobowiązaniem się do ich respektowania oraz wyrażeniem zgody na przetwarzanie Państwa danych osobowych przez lemon&lime Biuro Turystyczne, zgodnie z przepisami ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 (Dz. U. Nr 133 poz. 833)

200 zł zniżki przy zapisie  do 28.03.2017 MAMY JUŻ TYLKO 4 WOLNE MIEJSCa!

Cena obejmuje:

• 7 noclegów w apartamentach  4 i 6 osobowych (pokoje 2 osobowe)
• 7 śniadań
• powitalną i pożegnalną kolację (serwowaną w naszej agroturystyce)
• degustację lokalnych przysmaków
• 3 warsztaty  kulinarne
• Pizza Party
• wizyta w winnicy w rejonie Chianti, degustacja i kolacja
• wyjście na miejski targ
• wieczór z włoską muzyką
• możliwość relaksu nad basenem, spacerów wśród winnic i gaju oliwnego
• wycieczkę do doliny Val d’Orcia
• wycieczkę do Certaldo
• transport  autokarem 30 osobowym na trasie: Kraków- Katowice-Toskania-Katowic - Kraków
• możliwość zorganizowania transportu samolotem (bilet płatny we własnym zakresie)

 

Jeśli masz ochotę wyjechać z nami w kulinarną podróż po Toskanii, skonstatuj się ze mną.

Zadzwoń:

  Justyna Wiśniewska

   tel.: 691 83 88 99

  lub napisz wiadomość:

 





Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress