GRUZIŃSKIE CHACZAPURI

Różnorodność kulturowa, przyrodnicza i religijna.
Kraj kontrastów, przepięknych plaż, klasztorów, cerkwi, górskich dolin, zapierających dech w piersiach widoków szczytu Kaukazu.
Znakomite wino, gruzińskie toasty i gościnność.
Zapraszam Cię na wyprawę do tego niezwykłego kraju.
Zobaczymy niezwykłe miejsca, posmakujemy gruzińskich przysmaków, wrócimy z niezapomnianymi przeżyciami.
Podczas tego wyjazdu będziemy zwiedzać Gruzję smakując potraw poszczególnych regionów.
Weźmiemy udział w gruzińskich biesiadach i winobraniu.
Poznamy tajniki i przepisy lokalnych przysmaków.
Na tym wyprawie będziemy dużo smakować i degustować poznając jednocześnie piękno Gruzji.
Zapraszam!

Fascynująca historia, świat pełen kontrastów.

Jej otwarci i przyjaźni mieszkańcy.

Wspaniała, poruszająca serca muzyka.

Aromatyczna, pachnąca wieloma przyprawami i świeżymi składnikami kuchnia.

Nieduża grupa i dobra atmosfera.

Codzienne biesiadowanie przy gruzińskim winie :).

Poznanie zaskakujących zwyczajów i gruzińskiej kultury.

Nie tylko takie doznania czekają Cię podczas tego tygodnia.

Będzie więcej...oczywiście, ale dokładnie co jeszcze czeka dowiesz się na miejscu.

Ja gwarantuję, że z tej wyprawy wrócisz zauroczony/a Gruzją!

 

WAŻNE INFORMACJE

TERMIN

CENA

PROMOCJA

WARUNKI

18.09.2021 – 25.09.2021 – 12 miejsc (grupa 14 osobowa)

3990*zł + 100 Euro (*cena nie zawiera biletu lotniczego)

Przy zapisie do końca roku 2020 i wpłacie zaliczki 500 zł od osoby zniżka:

500 zł dla stałych uczestników moich wyjazdów

300 zł dla nowych uczestników moich wyjazdów

Warunkiem dokonania rezerwacji jest wpłata zaliczki w wysokości 500zł w terminie do 7 dni od otrzymania potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia.

Nr konta:

ALIOR BANK 30 2490 0005 0000 4510 6378 1378

Wysłanie zgłoszenia jest równoznaczne z akceptacją warunków, zobowiązaniem się do ich respektowania oraz wyrażeniem zgody na przetwarzanie Państwa danych osobowych przez lemon&lime Biuro Turystyczne, zgodnie z przepisami ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 (Dz. U. Nr 133 poz. 833)

PROGRAM

 

DZIEŃ 1

Przylot do Gruzji. Odbiór z lotniska. Transfer do nadmorskiego kurortu Batumi. Czas na

odpoczynek. Krótki spacer po mieście, po spacerze zaczynamy naszą przygodę z kuchnią

gruzińską. W Batumi do spróbowania mamy: adżarskie chaczapuri z jajkiem, borano

(smażone masło z serem), aczma (rodzaj chaczapuri, podobne do lasagne) i oczywiście

czarnomorskie ryby. Przed kolacją udamy się na krótki rejs statkiem, oraz jeśli czas

pozwoli, na targ rybny. Nocleg Batumi..

DZIEŃ 2

Śniadanie.

Filipinki jeszcze w latach 60-tych śpiewały o herbacianych polach Batumi, więc nasza

podróż nie może się odbyć bez zobaczenia tych herbacianych pól i bez spróbowania

prawdziwej gruzińskiej herbaty. W tym celu udamy się regionu Guria, do miasteczka

Ozurgeti, gdzie czekać na nas będą różne atrakcje, m.in. zbieranie herbaty, a nasza

gospodyni opowie nam całą historię związaną z wprowadzeniem kultury herbaty do Gruzji.

Mały lunch, powrót do miasta. Na drodze powrotnej odwiedzimy ogród botaniczny Batumi,

który już od 100 lat cieszy gości Adżarii pięknem egzotycznej natury. Kolacja, nocleg w

Batumi.

DZIEŃ 3

Śniadanie.

Wyruszamy w kierunku Tbilisi. Po drodze zatrzymamy się na spróbowanie słodkich

chlebków Nazuki, które można znaleźć tylko w jednej miejscowości o nazwie Surami, więc

jak będziemy ją mijać, nie można o nie nie zahaczyć. Kolejny przystanek będzie w mieście

Gori, gdzie zrobimy lunch w bardzo klimatycznej winnicy – spróbujemy tradycyjnych dań i

win tego regionu. Po lunchu czeka na nas zwiedzanie skalnego miasta Upliscyche, które

było zamieszkane jeszcze w III wieku p.n.e. Po zwiedzaniu dojazd do Tbilisi. Kolacja w

lokalnej restauracji z pokazem tańców gruzińskich. Nocleg w Tbilisi.

DZIEŃ 4

Śniadanie. Cały dzień spędzimy w stolicy. Wjazd kolejką gondolową na taras widokowy, na którym

ustawiony jest pomnik Matki Gruzji – podziwianie panoramy miasta, spacer przez Stare

Miasto – znajdziemy tu obok siebie cerkwie prawosławne, kościoły katolickie, synagogi i

meczety: świątynia Metechi, potężna twierdza Narikala – fantastyczny widok na miasto,

tbilisskie łaźnie siarkowe w 1500-letniej dzielnicy Abanotubani. Po zwiedzaniu czekają na

nas warsztaty kulinarne, gdzie nauczymy się robić takich tradycyjnych dań kuchni

gruzińskiej, jak chaczapuri i bakłażany z orzechami. Czas wolny, możliwość korzystania z

łaźni siarkowych (we własnym zakresie). Kolacja i nocleg w Tbilisi.

DZIEŃ 5

Śniadanie. Wyjazd Gruzińską Drogą Wojenną w kierunku Stepancminda (Kazbegi).

Przejazd wzdłuż rzeki Aragwi, przez Przełęcz Krzyżową. Po drodze obejrzymy malowniczą

twierdzę Ananuri położoną nad rzeką Aragwi.Z Kazbegi wjazd samochodami terenowymi

do zabytkowego kościoła Trójcy Świętej położonego na wysokości 2020 m n.p.m. (wjazd

odbędzie się jeżeli pozwolą na to warunki atmosferyczne). Przy ładnej pogodzie rozpościera

się stąd piękny widok na jeden z najwyższych szczytów Gruzji – górę Kazbek (5047 m).

Powrót w Tbilisi. Kolacja i nocleg.

DZIEŃ 6

Śniadanie. Wyjazd do Kachetii, krainy wina. Czeka na nas tutaj zbieranie winogron i nauka robienia

gruzińskiego wina. Doświadczony gospodarz pokaże nam jak to

wszystko się robi. Po winogronach, czas na inne przysmaki gruzińskie – udamy się na

warsztaty kulinarne, na których nauczymy się piec gruzińskiej chlebki i robić

czurczchele (słodycze gruzińskie). Nasze prace gospodarz wynagrodzi nam hojną suprą

gruzińską. Powrót do Tbilisi, nocleg w Tbilisi. (Atrakcja “winobranie” jest sezonowa i może

być zrealizowana tylko we wrześniu).

DZIEŃ 7

Śniadanie. Wyjazd w kierunku Kutaisi. Naszym pierwszym punktem zwiedzania będzie miejscowość

Mccheta (UNESCO). Miasto to kolebka chrześcijaństwa w Gruzji, właśnie tu w IV wieku

przyjęto chrześcijaństwo jako państwową religię. Odwiedzimy najważniejsze obiekty

sakralne z listy UNESCO – katedrę Sweticchoweli z XI i monastyr Dżwari z VI wieku,

którego rozciąga się przepiękny widok na całe miasto. Na lunch udamy się do kultowej

restauracji o nazwie Salobie. Specjałem tej restauracji jest przyprawiona zupa fasolowa z

plackami kukurydzianymi i chinkali. Dojazd do Kutaisi. Wieczorem udamy się na kolację u

lokalnego gospodarza, gdzie oprócz spróbowania lokalnych potraw i win, czeka na nas

koncert gruzińskiej muzyki ludowej. Nocleg w Kutaisi.

DZIEŃ 8

Śniadanie. Jeżeli czas pozwoli, odwiedzimy lokalny bazar i monastyr Gelati z XII wieku (UNESCO).

Transfer na lotnisko, wylot do Polski.

CENA ZAWIERA

Noclegi w hotelu Batumi, Kutiaisi, Tibilisi
Warsztaty kulinarne
Degustacje wina
Warsztaty herbaciane w Ozurgeti
Śniadania i obfite obiadokolacje z winem
Bilety wstępu do wszystkich obiektów
Przejazd kolejkami
Usługi polskojęzycznego przewodnika
Opiekę pilota podczas trwania wyjazdu
Transport – komfortowy klimatyzowany minibus
Ubezpieczenie turystyczne
CENA NIE ZAWIERA: Biletu lotniczego, dodatkowych posiłków i napojów nie zawartych w programie
 

OFERTA SKIEROWANA JEST DO KAMERALNEJ GRUPY. ZABIERAM TYLKO 15 OSÓB .


POTRZEBUJESZ WIĘCEJ INFORMACJI LUB CHCESZ SIĘ ZAPISAĆ. SKONTAKTUJ SIĘ ZE MNĄ:

Zadzwoń:

Justyna Wiśniewska

tel.: 691838899

lub napisz wiadomość:

    Imię i nazwisko (wymagane)

    Adres email (wymagane)

    Temat/tytuł wyjazdu

    Treść wiadomości

    [recaptcha]