GRUZIŃSKIE CHACZAPURI

Różnorodność kulturowa, przyrodnicza i religijna.
Kraj kontrastów, przepięknych plaż, klasztorów, cerkwi, górskich dolin, zapierających dech w piersiach widoków szczytu Kaukazu.
Znakomite wino,gruzińskie toasty i gościnność.
Zapraszam Cię na wyprawę do tego niezwykłego kraju.
Zobaczymy niezwykłe miejsca, posmakujemy gruzińskich przysmaków, wrócimy z niezapomnianymi przeżyciami.
Podczas tego wyjazdu będziemy zwiedzać Gruzję smakując potraw poszczególnych regionów.
Weźmiemy udział w gruzińskich biesiadach i winobraniu.
Poznamy tajniki i przepisy lokalnych przysmaków.
Na tym wyprawie będziemy dużo smakować i degustować poznając jednocześnie piękno Gruzji.
Zapraszam!

PROGRAM

 

DZIEŃ 1

Wylot z Krakowa liniami Wizzair o godzinie 6.10. Przylot do Kutaisi, zakwaterowanie w hotelu, czas na odpoczynek. Udajemy się na zwiedzanie najważniejszych zabytków miasta – katedry Bagrati oraz średniowiecznej akademii Gelati. Wieczorem czeka na nas pierwsza gruzińska biesiada, gdzie czekać na nas będzie kolacja z ogromem najlepszych imeretyjskich serów oraz takimi specjałami regionu jak: imeretyjskie chaczapuri, kurczak w sosie tkemali i wytrawne wino Cicka. Nocleg w Kutaisi albo Ckaltubo.

DZIEŃ 2

Śniadanie. Przejazd nad Morze Czarne. Nasze kulinarne przygody kontynuujemy w regionie Adżaria. Stolica tego regionu, Batumi, słynie nie tylko z ciepłego morza i palm, a również z oryginalnej kuchni, której nie spotkamy w innej części kraju. Ale zanim zaczniemy to wszystko próbować, zrobimy sobie spacer po mieście, zwiedzimy najładniejsze jego zakątki. W Batumi do spróbowania mamy: adżarskie chaczapuri z jajkiem, borano (usmażone masło z serem), aczma (rodzaj chaczapuri, podobne do lasagne) i oczywiście czarnomorskie ryby. Nocleg w Kobuleti/Batumi.

DZIEŃ 3

Śniadanie. Wyruszamy na wschód kraju przez przełęcz Rikoti po drodze próbując słodkie chlebki nazuki, które można znaleźć tylko w jednej miejscowości o nazwie Surami, więc jak będziemy ją mijać, nie można o nie nie zahaczyć. W Gori odwiedzimy najstarsze gruzińskie skalne miasto Upliscyche oraz świątynię Atenis Sioni, a po zwiedzaniu spróbujemy tradycyjnych dań tego regionu: kartlijskich win oraz czachrakiny. Nocleg w Tbilisi.

DZIEŃ 4

Śniadanie. Wyjazd do Kacheti, krainy wina. Czeka na nas tutaj zbieranie winogron i nauka robienia gruzińskiego wina. Doświadczony gospodarz pokaże nam jak to wszystko się robi. Po winogronach, czas na inne przysmaki gruzińskie – udamy się na warsztaty kulinarne, na których nauczymy się piec gruzińskiej chlebki i robić czurczchele. Dzień zakończymy hojną suprą gruzińską. Nocleg w okolicach Telawi.

DZIEŃ 5

Śniadanie. Po śniadaniu wyruszamy do stolicy. Zaczynamy zwiedzać starówkę miasta, zaliczymy wszystkie najważniejsze zabytki sakralne, będziemy mieli okazję podziwiać fantastyczny widok na miasto z twierdzy Narikala. W drugiej połowie dnia czekają na nas przygody gastronomiczno-alkoholowe, a mianowicie degustacja w najsłyniejszej rozlewni gruzińskiego koniaku Sarajishvili. Dzień zakończymy uroczystą kolację z występem gruzińskich tancerzy. Nocleg w Tbilisi.

DZIEŃ 6

Śniadanie. Po śniadaniu zwiedzimy miasteczko Mccheta z jej najważniejszymi zabytkami – katedrą Sweticchoweli (XI w.) i monastyr Dżwari (VI w.). Następnie wyruszamy w kierunku gór Wielkiego Kaukazu, regionu Chewi. Po drodze zwiedzimy wspaniały zabytek architektoniczny – twierdzę i cerkiew Ananuri. Wspinaąc coraz wyżej po Gruzińskiej Wojennej Drodze dojedziemy do miasteczka Stepancminda (in. Kazbegi). Kazbegi to ojczyzna chinkali, więc bez tych smakowitych pierożków tu się nie odbędzie – nauczymy się lepić chinkali i zjemy to, co ulepimy. Na obiadokolację udamy się do lokalnego gospodarza, który ugości nas góralską czaczą – bimbrem winogronowym. Nocleg w Kazbegi.

DZIEŃ 7

Śniadanie. Od rana czeka na nas wyprawa samochodami terenowymi na malowniczy monastyr Gergeti położony nad miasteczkiem Kazbegi, z którego rozciera się przepiękny widok na góry Wielkiego Kaukazu oraz szczytpięciotysięcznik Mkinwarcweri. Po zwiedzaniu zjeżdżamy do miasteczka Mccheta, gdzie zawitamy do kultowej gruzińskiej restauracji o nazwie Salobie. Specjałem tej restauracji jest przyprawiona zupa fasolowa z plackami kukurydzianymi i serem, ale oczywiście innych dań też nie zabraknie. Nocleg w Tbilisi.

DZIEŃ 8

Śniadanie w postaci paczek śniadaniowych. Transfer wczesnym rankiem na lotnisko w Kutaisi. Wylot z Gruzji o godzinie 11.55.

 

 

WAŻNE INFORMACJE

 

TERMIN

CENA

WARUNKI

22.09.2019 – 29.09.2019

3490*zł (*cena nie zawiera biletu lotniczego)

Warunkiem dokonania rezerwacji jest wpłata zaliczki w wysokości 500zł w terminie do 7 dni od otrzymania potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia.

Nr konta:

ALIOR BANK 30 2490 0005 0000 4510 6378 1378

Wysłanie zgłoszenia jest równoznaczne z akceptacją warunków, zobowiązaniem się do ich respektowania oraz wyrażeniem zgody na przetwarzanie Państwa danych osobowych przez lemon&lime Biuro Turystyczne, zgodnie z przepisami ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 (Dz. U. Nr 133 poz. 833)

 

 

 

CENA ZAWIERA

Noclegi w hotelu*** w Tbilisi, oraz hotelach**/pensjonatach w Kobuleti/Batumi, Kazbegi, Kutaisi lub Ckaltubo
Warsztaty kulinarne
Śniadania i obiadokolacje
Degustacje wina
Udział w winobraniu
Bilety wstępu do wszystkich obiektów
Przejazd kolejkami
Usługi polskojęzycznego przewodnika
Opiekę pilota podczas trwania wyjazdu
Transport – komfortowy klimatyzowany minibus
Ubezpieczenie turystyczne
CENA NIE ZAWIERA: Biletu lotniczego, dodatkowych posiłków i napojów nie zawartych w programie
 

OFERTA SKIEROWANA JEST DO KAMERALNEJ GRUPY. ZABIERAM TYLKO 15 OSÓB (brak wolnych miejsc).


POTRZEBUJESZ WIĘCEJ INFORMACJI LUB CHCESZ SIĘ ZAPISAĆ. SKONTAKTUJ SIĘ ZE MNĄ:

Zadzwoń:

Justyna Wiśniewska

tel.: 691838899

lub napisz wiadomość:

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat/tytuł wyjazdu

Treść wiadomości

[recaptcha]