KUCHNIA PEŁNA ŚWIATA

Zapraszam Was na jesienny, andrzejkowy weekend pełen niezwykłych aromatów i smaków.
Najpierw wybierzemy się do Gruzji, a następnie przeniesiemy się do Indii. Choć to tak odległe i różne miejsca ich kuchnia jest niezwykle smaczna i aromatyczna.
W piątek osobiście przygotuję dla Was gruzińską ucztę, a w sobotę Jayati poprowadzi warsztat kuchni indyjskiej.
Dodatkowo w sobotę zabiorę Was na spacer do pięknej Doliny Minkowskiej.
Będzie wspaniała atmosfera i przepyszna uczta.
Do zobaczenia!
Podczas gruzińskiej supry pokażę Wam jak przygotować:
  • Chaczapuri – gruziński placek z serem
  • Badridżani – grillowane bakłażany nadziewane aromatyczną pastą z orzechów włoskich z granatem
  • Chaczapuri – chlebek drożdżowy z serowym nadzieniem
  • Szakarlama – kruche ciasteczka orzechowo-migdałowe z kardamonem
Nie zabraknie również Gruzińskiego wina.
W sobotę to Wy pod czujnym okiem naszego gościa przygotujcie smaczne potrawy kuchni indyjskiej:
  • Tikka masala - kurczak w aromatycznym, jogurtowym sosie
  • Chapatis - okrągłe cienkie placuszki z przaśnego ciasta z mąki pszenne
  • Ryż JERRA - aromatyczny ryż z kminem i garam malasą
  • Suji halwa - słodki deser z ryżu z dodatkiem orzechów, rodzynek i kardamonu

KTO POPROWADZI DLA WAS WARSZTATY?

Rodowita Hinduska Jayati Deore.

Jayati, pochodzi z Indii, a konkretnie z okolic Bombaju jest pasjonatką kuchni i pracy z dziećmi.
Jest również nauczycielką angielskiego w Complex of Silesian international School w Katowicach i dyplomowaną szefową kuchni w EAT AWAY.

'
Kto przygotuje dla Was gruzińską ucztę?:
Justyna Wiśniewska - właścicielka butikowego Biura lemon&lime, zakochana w swojej córeczce, podróżach, gotowaniu, smakowaniu i delektowaniu różnych potraw. Prowadziła warsztaty kulinarne zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Organizuje wyjazdy kulinarne w różne części Europy i Świata.
"Uwielbiam zarówno kuchnię indyjską jak i gruzińską. Miała przyjemność organizowania wyjazdu kulinarnego w Gruzji, gdzie smakowaliśmy, degustowaliśmy i uczyliśmy się jak przyrządzać różne gruzińskie potrawy. Pokażę Wam, że przygotowanie gruzińskich potraw nie jest takie trudne, a eksplozja smaków nie do opisania ."
Jeśli masz ochotę przeżyć z nami niezwykły, aromatyczny, radosny listopadowy weekend zapraszam.
Opowiem Ci o Gruzji i o swoich podróżniczych doświadczeniach w tym kraju.
Jayati opowie o swoim życiu w Indiach.
Przeniesiesz się z nami do niezwykłych kultur, posłuchasz niebanalnych historii, zasmakujesz tradycyjnych potraw.

PLAN WARSZTATÓW:

Dzień 1

Przyjazd uczestników o godzinie 17.00.

O 17.30 zacznę przyrządzać dla Was gruzińską suprę. Będę opowiadała o tym niezwykłym kraju. Posłuchamy gruzińskiej muzyki, wypijemy gruzińskie wino. Będziemy biesiadowali do późnych godzin wieczornych, albo…do rana?.

Dzień 2

Po smacznym śniadaniu przygotowanym przez naszych gospodarzy, będziemy się relaksować, albo zaproszę Was na spacer do dolinki klimatycznej Dolinki Mnikowskiej.
Około godziny 15.30 zaczniemy warsztaty kuchni indyjskiej, które poprowadzi dla nas Jayati. Będą opowieści, wspólne gotowanie i smaczne biesiadowanie.

Dzień 3

Po śniadaniu przygotowanym przez naszych gospodarzy chwila relaksu i odprężenia.

Około godziny 11.00 wypijemy pyszną kawę, zjemy domowe ciasto i zakończymy nasz kulinarny weekend.

NASZE ZAKWATEROWANIE:

O Zaciszu tak piszą sami właściciele: dom ze stuletnią historią, który postanowiliśmy uratować od zapomnienia, osadzony jest pośród zieleni, krzewów owocowych, drzew i wysokich traw.. w naszym rozległym tajemniczym ogrodzie. Teraz czaruje gości nowoczesnym wystrojem w duchu hygge, leniwymi śniadaniami przy wspólnym stole, miodem szałwiowym od zaprzyjaźnionego pszczelarza i przetworami bez konserwantów i ulepszaczy.
Sercem domu jest salon z wykonanym przez Łukasza ceglanym kominkiem, hamakiem dla spragnionych odpoczynku, naszą małą biblioteczką oraz dużymi dębowymi stołami. Zaprojektowaliśmy dla Was osiem uroczych pokoi, wypełnionych ciepłem i naturalnymi dodatkami. Każdy z nich posiada własną łazienkę. Domek pomieści jednocześnie do 20 osób.
Naszą skarbnicą jest ogród. W jego sercu znajduje się altana ze 100 letniego drewna, którą rozświetlają sznury lampek. Dla miłośników zacisznych, długich wieczorów przy ognisku przygotowaliśmy palenisko na wzniesieniu, otoczone lampkami i trawami. Dookoła roztaczają się hektary łąk i traw, stadniny koni oraz lasy. Wszytko to możecie odwiedzić spacerem.

WAŻNE INFORMACJE:

TERMIN I CENA

WARUNKI

27.11.2020 – 29.11.2020

CENA: 890zł

Warunkiem dokonania rezerwacji jest wpłata zaliczki w terminie do 7 dni od otrzymania potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia.

Nr konta:

ALIOR BANK 30 2490 0005 0000 4510 6378 1378

Wysłanie zgłoszenia jest równoznaczne z akceptacją warunków, zobowiązaniem się do ich respektowania oraz wyrażeniem zgody na przetwarzanie Państwa danych osobowych przez lemon&lime Biuro Turystyczne, zgodnie z przepisami ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 (Dz. U. Nr 133 poz. 833)

CENA ZAWIERA:

2 noclegi w Domu Zacisze w Brzoskwini koło Krakowa, pokoje dwuosobowe z łazienkami
w sobotę gruzińska supra przygotowana przez Justynę Wiśniewską
warsztaty kuchni indyjskiej prowadzone przez hinduskę
sobotnia, andrzejkowa integracja
lekki lunch w sobotę
kawa z domowym ciastem w niedzielę

NA WARSZTATY ZAPRASZAM KAMERALNĄ GRUPĘ 12 OSÓB!

KONTAKT:

  Jeśli masz ochotę wybrać się do Londynu razem z nami, zadzwoń do mnie:

  Justyna Wiśniewska

   tel.: 691 83 88 99

  lub napisz wiadomość:

 

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat/tytuł wyjazdu

Treść wiadomości

[recaptcha]